27 enero 2017

MARC MORENO guanya el VIII PREMI CRIMS DE TINTA

MARC MORENO guanya el VIII PREMI CRIMS DE TINTA amb la novel·la Temps de rates




"Jo que sóc un defensor del negre, quan miro el futur no és el meu color favorit"

Barcelona, 26 de gener de 2017 L'escriptor i periodista Marc Moreno ha estat el guanyador de la vuitena edició del Premi Crims deTinta -que convoca l'editorial RBA- amb la novel·la Temps de rates, una història ambientada al barri barceloní de La Verneda.

En un acte celebrat a l'Auditori RBA -que ha convocat més 800 persones- Marc Moreno ha rebut el guardó de mans del segon tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Jaume Collboni i del president d'RBA, Ricardo Rodrigo. Amb el lliurament del Premi Crims de Tinta s'ha donat també el tret de sortida a la BCNegra que se celebrarà fins el 4 de febrer.

En el seu discurs d'agraïment el guanyador, que s'ha definit com a lector, escriptor i editor de novel·la negra en català, ha destacat que aquest premi significa "un incentiu més per continuar lluitant i reivindicant un gènere i una llengua que tenen molt a oferir" i també ha fet extensiu el seu desig que aquest gènere guanyi més adeptes cada dia. 

Marc Moreno, que ha fet un parlament molt personal i emotiu, ha explicat que quan el jurat li va comunicar que la seva obra havia estat la seleccionada, el primer que va fer va ser pensar en els seus pares, la seva filla i la seva dona per ser "les quatre persones que més estimo del món" i també en la felicitat que aquest premi aportava a una família que havia estat patint els darrers tres anys a causa de la seva lluita contra la malaltia. "Després de passar-ho malament, dels hospitals, els trasplantaments, de les llàgrimes, del dolor i de veure-ho tot negre, ara toca mirar el futur amb un somriure", ha dit Moreno que al mateix temps també ha ironitzat amb un "jo que sóc un defensor del negre, quan miro el futur no és el meu color favorit".

Per la seva banda, el regidor de Cultura Jaume Collboni en el discurs de cloenda de l'acte ha destacat la tasca de Paco Camarassa per recuperar el gènere negre a Barcelona. Durant el seu parlament, Collboni ha recordat també que Reykjavík serà aquest any la ciutat convidada de les festes de la Mercè de Barcelona (del 22 al 25 de setembre de 2017).

El jurat del VIII Premi Crims de Tinta -integrat per Paco Camarasa, llibreter i comissari de BCNegra; Miguel Ángel Díaz, propietari de la llibreria en línia SomNegra.com; Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d'Esquadra; Jordi Rourera, editor d'RBA, i Carlos Zanón, escriptor i guanyador del Premi Dashiell Hammett 2015- ha atorgat per unanimitat el premi a l'obra de Moreno escollida entre un total de 27 originals presentats. El Premi Crims de Tinta té una dotació de 5.000€. Temps de rates, que es va presentar sense pseudònim, ja es trobarà des de demà divendres a les llibreries. * dossier de premsa *imatges adjuntes Marc Moreno (1977) És periodista, editor i escriptor de novel·la negra. 

Com a periodista ha escrit amb regularitat a diaris com La Vanguardia i el desaparegut Público, i a revistes com LonelyPlanet Magazine o Psicologies, a més d'haver portat durant tres anys la revista Evasión i escriure guies Lonely Planet. Com a editor dirigeix l'editorial especialitzada en novel·la negra en català Llibres del Delicte. Com a escriptor ha publicat Cabdills (2011), Independència d'interessos (2013), Els silencis dels pactes (2014) i Contra l'aparador (2015), a més de La reina de diamants (2014), escrita juntament amb Sebastià Bennasar, Lluís Llort i Salvador Macip. 

No hay comentarios: